Saturday, November 29, 2008

Bonus oh bonus!

Nampaknya tahun ni tak ada bonuslah, share MRCB dah turun sampai RM0.70 sakit...sakit... I don.t mind if I did'nt get the bonus, sebab namanya bonus, kalau ada it's not company's obligation to give tapi kalau dapat memang syukur alhamdullillah. Tapi yang penting ada increment biarpun sedikit, nak kata promotion...ehm... itu hanya kata-kata manis boss pada anak buahnya nak dapat belum tentu, so don't have to think about it. Apa-apapun kerja senakin bertambah dan tak pernah surut, itulah nasib kita yang jadi orang bawahan, pastinya level boss pasti dapat A++ walaupun kita yang bertungkus lumus kerja. Maklumlah otak diorang yang diperah kita cuma buat kerja. Kita lain, walau penat mana memerah otak dan penat bekerja, kita tetap sama, kerja dan berfikir kita memang kena buat the judgement still from the boss. I wish I could evaluate the boss. Kalaulah ada upward evaluation kan ke bagus.That's the reality of life . Let's pray the bless from Allah to live in harmony and to be given a lot of Halal rezeki. Aminnn......

Friday, November 28, 2008

Kemelut Dunia

Everyday we heard about bombing and protest on tv and radio. What happen to people today? Why can't they live happily together regardles what races or religous they believes in? Why can't they be empathy? In Bangkok so many peoples suffers while stranded at their airport. why can't those people who did the protest think rationally what will be the consequnces behind their action? How the victims feel? can't they be more empahty to those who have children? What if they are at the victim's place? Hoe do they feel when thier children cries of not enough milk or food? The bombing in Mumbai, why the terrorist never put theirselves in other people place. maybe it's true it was a punishment to the people who had hurt them but why must they get other people involved in their conflict. Is it fair to other people who never know what their conflict was? Isn't that we called selfish?

I pray to Allah to change thier mind to be more rationale in facing day to day challenges in life. I believe all types of believes and religous has the optimal objective that is to live in peace.

Thursday, November 27, 2008

Hari Gembira

Minggu , minggu gembira untuk saya. Hausband I balik dari PNG hari Rabu, lepas tu semalam pergi masage sama-sama dan hari ni nak pi ambil Shakira... hoorei.....seronoknya.

Minggu ni saya plan nak bawa Shakira pi tengok Fish kat mana saja yang ada fish. Cepatlah hari berlalu biar cepat petang dan saya boleh pi ambil Shakira...... mummy miss you.

Friday, November 7, 2008

Nilai Murni

Aku rasa amat bangga dilahirkan di dalam keluarga yang sederhana, mempunyai asas ugama yang kukuh dan di kampung yang banyak nilai-nilai murni yang dipupuk sejak kecil lagi, seperti menghormati orang tua dan perasaan orang lain. Mungkin orang pekan kata, ramai budak kampung yang tidak mempunyaai haluan, merempit mencusri dan sebagainya, tapi itu hanya sebilangan , sama juga dengan orang pekan, tak semuanya baik ada juga kes-kes yang sama di pekan malah lebih teruk lagi. Mereka berkata begitu kerana mereka beruntung dilahirkan di dalam keluarga yang senang dan berada , bagaimanapula mereka yang tinggal di pekan dan hidup sederhana dan susah? mereka akan kata itu pilihan mereka. Bukan aku kata orang pekan tidak mempunyai nilai-nilai murni tapi mereka kurang mempunyai perasaan untuk memahami perasaan orang lain. Mereka lebih bangga dengan kehidupan mereka yang dikatakan lebih bebas dan mempunyai pendirian diri yang lebih kuat.Aku rasa bangga setidak-tidaknya aku di ajar untuk ada perasaan malu, perasaan untuk memahami orang lain dan menghormati orang tua. Aku akan ingat kata-kata abah sehingga akhir hayatku , katanya " buatlah sesuatu kerana Allah biarkan apa orang akan kata kerana segala-galanya ketentuan dan pembalasan juga datang dariNya, kita insan yang lemah tapi kita diberi akal untuk berfikir ". Setiap orang menginginkan sesuatu yang terbaik untuk dirinya, setiap orang mahu memenuhi keinginannya tetapi tidak semua yang akan terlaksana, apa yang perlu ialah keredhaan. Semoga aku diberikan semangat olehNya untuk meneruskan kehidupan. Sesungguhnya aku tidak pernah terlintas difikiran apa yang dipinta oleh yang tersayang tetapi aku redha, aku cume perlu sedikit ruang untuk ketenangan bukan untuk membuat keputusan dan sememangnya aku tidak memerlukan apa-apa keputusan kerana aku telah membuat keputusan sebelum aku bernikah dan ianya tidak akan berubah sehingga akhir hayatku dan dengan keredhaanNya. Segalanya kuserah padaMu ya Allah.

Monday, November 3, 2008

Blue Monday

Today was an english day. Everybody were supposed to speak english at the office. And today, the budget meeting has scared my day. I thought I will be excused from attending the meeting since my boss has came back to the office, but the luck was not on my side today. I was called for the meeting. As usual, my tummy was playing a budget music again. I was hope it won't disturbed my explaination when I was questioned, yet it happened but I managed toovercome it. I think my VP's mood was good today as he accepted all my explainations without queries. Yesss............. actually I had a lot to tell them but I just make it short due to my tummy conditions. Hope nobody noticed my uncomfortableness.


Dalam busy, busy banyak gossip jugak we all borakkan antaranya Aziz M. Osman berpisah dengan isteri ustazahnya. Sayang tak sampai setahun dah berantakan. Kisah Abby & Norman Hakim, dulu dikatakan pasangan paling ideal dan penyayang akhirnya musnah akibat seorang wanita. My collegue cum my cubical neighbour pun dah sebulan single broke off with her boyfriend maka ramailah yang nak menolong carikan pengganti sampai tersalah offer terkena suami orang. Kesian, anyway akupun tengah nak kenenkan dia dengan ex-classmate aku yang tengah available bachelor. Bilalah agaknya kawan aku tu free... boleh aku arrange blind date untuk mereka.

Saturday, November 1, 2008

Conference In Genting




Last Monday I was sent to Genting Highland for a conference. It was great experiance for me. i was fortunate that I'm the senior in my unit and being selected to replace my boss who was on medical leave. It was interesting having conference at the most popular entertainment center in Malaysia. Even though the room was small for two and only furnished with basic furnishing but the experience is most precious. We were given a choice to choose the session. Topics of the session were interesting but some speakers did not do their research and preparation well. amongst the best speakers during the session I attend were En. Malik from Focus Learning, Dr Palan, Dato'Sharifah (the south pole conquerer) and Dr Rusminah. However,some seems selected desparately by PSMB as the speaker failed to attract the audiance to listen and seems do not understand what they trying to deliver and some speaker seems they are to well known until they thought people has understand what they trying to deliver. For example, the 1st session was delivered by one well known speaker in Marketing industry however, she failed to utilize the time given by the organizer to deliver what she supposed to do indeed she condemn the HR department which I don,t it waas right. She should teach people how to market the service provided by the HR department or how to become the customer service oriented HR officer. Nevertheless, it has given me some experience of attending a conference which has been attended by nearly 1000 participants. The most important was we won the PSMB award. Congartulations to SEMASA SENTRAL SDN. BHD. Thanks boss.