Friday, August 28, 2009

Computer and the usage

Computer. I still remember the first time I got to know about computer was back in 1990 ies where the first software I used was GW Basic, using the floopy disc and all using codes. It was really unuserfriendly. I gave up as it was really difficult. Started in 1993 I started using the microsoft office which was user friendly but still i had difficulties since not familiar with english instruction and less practices as I did not have computer at home. That time I used computer when I went to computer lab only. When my father bought us the first computer somewhere in 1995 -96, kira dah terrer sikit guna computer however, tak seterrer kawan-kawan yang dok chat about hard disk, tambah ram, etc. Yang saya tahu cuma guna je,when things did not turn as expected, call vendor. kalau vendor kencing terima je janji boleh guna. In 1997 if I'm not mistaken I started using internet when I first signed up with TM net. I did the internet setup myself and the first internet search I did was about clone. That time dolly was the famous clone story.
I did teach microsoft office in my hometown eventhough I did not received an official training but I did explore alot myself while using it. There's a lot of things that the computer can do especially microsoft office. It ease the working life, but some people did not realize it as they are used to the things they normally use dan malas nak explore the wonders of the micrososft office.
I give you an example, the mail merge, tak ramai yang tahu nak guna mail merge, mungkin ada yang tahu tapi tak guna sebab dah terbiasa with the normal practice type address satu, satu. Recently in my office, one of the PR people asking me about how about to get the same format of letter to send to clients. I told XXX to use mail merge as you just type one letter and merge the recipients in one click. I thought XXX knows when XXX ok., yet I found out that XXX asked the trainee to typw one by one the recipients details for each letter. Wasn't it waste of time. Yes it may consuming time when you creating the database but it still the same of typing the recipient's details one by one and yet you have to go page by page in which you can have a database, choose, finish & finally merge. In a second your hundreds letters ready to be delivered. The same database you can actually use and use and use whenever you want it. You can event updates the database. tapi sayang some people lebih mementingkan ego daripada bertanya. Some people lebih mementingkan dan memepertahankan pengalaman daripada ilmu. Mereka merasakan kalau mereka bertanya bagaimana, menunjukkan mereka tak pandai macam kami yang dah masuk universiti, sebab dia rasa dia sama dengan kami yang dah masuk universiti sebab dah naik pangkat sebab pengalaman. Tapi sayang, ego tak bawa anda kemana-mana. Ilmu mesti dicari walau belajar setinggi mana. Walaupun kami masuk universiti, kami masih rasa banyak lagi ilmu perlu digali walaupun menuntut daripada orang yang lebih rendah dari kita, kerana ilmu ada dimana-mana. Yang penting sikap terbuka menerima ilmu. Jangan jadikan ego menghalang kita menuntut ilmu. We should also capable of stealing knowledge to pusue what we want. Maka belajarlah selagi hayat masih ada.

Dream

Last two nights I was dreaming about pregnancy and babies. Fisrt night I was dreaming that I was pregnant and was forced delivered. My mom sent to the hospital when the doctor forced me to deliver the baby. Pelik kan? but the dream was so real sampai terjaga bila the doctor sent me to the delivery room. The second night I was dreaming that I got twin babies that were not my babies. Ada orang buang anak tapi dah ada dalam rumah I. The twin wore pyjamas and they were not crying at all. I tried to find out how the babies get into my house in Damansara, then I noticed that somebody has came in through the bathroom window. Memang wierd, Is that a sign of something atau hanya mainan tidur?. Entahlah but it really disturbed my day thinking what is it all about. Kenapa ye mimpi macam tu?

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan Kembali Lagi

22/8/2009, Ramadhan kembali lagi. Bulan mulia yang dinanti. Bila mulanya Ramadhan we can feel the diffrence. Aura bulan Ramadhan memang hebat, on Friday, when I was on my way back home from office, masjid di TTDI dah penuh menandakan bermulanya sembahyang terawikh. Semalam hari pertama berpuasa, ujiannya memang hebat, maklumlah hari pertama. Pagi bersahur, sebab malas nak buat preparation, tart nenas menjadi pelapik perut. Semalam juga kami pergi mengambil anak kesayangan kami di Banting.
Seperti tahun-tahun terdahulu, ada pasar ramadhan di depan rumah di Kanchong Darat. Maka bermulalah kesibukan di depan rumah kami, mana taknya, dengan budak-budak pergi balik sekolah, bertambah lagi dengan construction of the flyover bridge yang baru bermula serta kesibukan bazaar ramadhan. Yang paling boring bila orang yang datang memebeli di bazaar ramadhan parking sesuka hati sampai block entrance masuk ke rumah kami. Sometimes, I think they have no brain or selfish. Nak jadi cerita, semalam terjadi kekecohan bila majlis daerah mengarahkan pegerai berpindah ke tempat baru yang disediakan. Mengapa, tapak bazaar lama berpindah ke tempat baru, adalah bertujuan mengelakkan kesesakan yang bertumpu di kawasan sekolah dan construction flyover bridge. Tujuan memindahkan tapak bazaar itu sangat dialu-alukan kerana ianya dapat mengelak daripada berlakunya kemalangan yang tidak diingini akibat daripada kesibukan yang tidak terbendung. Tetapi yang paling tak faham, pegerai-pegerai kampung yang kurang pengetahuan tentang keselamatan, dan perancangan telah dieksploitasi ahli politik yang mengambil kesempatan memancing pengikut dengan membawa isu-isu bodoh dan memperpodohkan pegerai kampung. Kesian pegerai kampung yang kurang pengetahuan ini. Alasan yang diberi antaranya :
1. mereka dah berbelas tahun berniaga di situ sempena ramadhan.
2. Tempat baru berdebu yang sebenarnya mengania penjualan mereka.
Pada saya, kita sekarang perlu perubahan demi kebaikan, tapi kenapa ahli politik kita bersikap sedemikian? menghalang perubahan? Ini antara masalah yang UMNO hadapi kerana sesetengah ahli mereka tidak di pantau dan mementingkan diri sendiri. Mereka sepatutnya mengalakkan perubahan untuk kebaikan. serta mengajar pegerai kampung untuk berfikiran lebih terbuka dan tidak mementingkan diri sendiri. Saya takut, pemimpin UMNO dikampung-kampung ini sebenarnya kurang pengetahuan dan berfikiran kolot. Perkara-perkara ini sebenarnya yang akan menjatuhkan sesebuah parti. Saya tidak memihak kepada mana-mana pihak dan saya juga bukan ahli politik tetapi saya sedih bila orang Melayu diperbodohkan oleh bangsanya sendiri.
Petang itu kami meninjau tapak baru untuk bazaar ramadhan, sebenarnya tidaklah jauh mana hanya bersebelahan malah lebih selesa kerana jauh daripada construction site dan kesibukan anak-anak pergi balik sekolah. Saya meneyeru supaya rakyat Peniaga-peniaga bazaar Ramadhan di Kanching Darat bersikap lebih terbuka regardless whatever fahaman politik apa yang mereka pegang, tapi yang pentingya, binalah sikap yang lebih terbuka, buangkan sikap mementingkan diri sendiri, fikirkanlah keselesaan orang sekeliling dan peliharalah fasiliti yang sedia ada. sekiranya anda berpindah ke tapak baru maka keindahan sekolah, home stay dan dewan orang ramai lebih terpelihara. Lagi satu apa guna ada penguatkuasa bila kuasa mereka tidak diendahkan. Selalu ahli parti kerajaan yang menentang kerja-kerja yang menghalang kerja penguatkuasa tapi semalam terbalik ahli perti kerajaan mengajar penduduk tempatan menentang kuasa penguatkuasa tempatan , pelikkan?.So fikir-fikirlah, adakah ini kerja kebajikan atau kerja orang-orang yang mementingkan kedudukan?.

Wednesday, August 19, 2009

Tomorrow

Tomorrow is a day to come
Tomorrow is a future which is uncertain
Tomorrow is a dream
Tomorrow is a hope
Tomorrow is waiting
What will be tomorrow?, we may know or may be something that we never expected
Will tomorrow give us hope or tomorrow is just another boring day?
Tomorrow ..........

Wednesday, August 12, 2009

Tonight

Tonight is dark,
Tonight is cold,
Tonight I watched TV,
Tonight I ate soup with fried crab claw,
Tonight I am thinking where are all my schoolmates, what they are doing now,
Tonight I am thinking what will be tomorrow,
Tonight I am thinking when I will be with my daughter everyday,
Tonight I am thinking what will I do tomorrow,
Tonight seems nothing different, lying down, watching TV and surfing
Tonight I am thinking of tomorrow,
Tonight will become tomorrow,
Tonight will be history or maybe tonight is only a memory, what is tonight for you?
Tonight may be a yesterday for you.

HUHHH..

Wednesday, August 5, 2009

Malam nisfu shaaban

After work my office organize praying for nisfu shaaban after maghrib. Unfortunately, I did not joint the praying as I need to buy present for my collegue as tomorrow is her last day. As normal practice, i will be the mak sibuk will buy the present. But I promised myself I will sembahyang sunat when I get home no matter what. Today's shopping was a little bit tiring as I finished shopping for presnt I had to walked to Court Mega Stores because we need to by a new fridge for my house. It has been 2 days our home fridge is broke down and I have emptied it to avoid unnecessary smell in our house. Well hopefully by end of this week we will get our new fridge. Very cheap as the price did not reach RM1000.00.
Oh about nisfu shaaban, my mother in law reminds me to do sembahyang sunat and fastng on thursday. Yes, I have planned with my office to get fasting tomorrow and breaking fast together at the office. Tonight is the best night to pray for a better. Inyaalah Allah will makbul all our wishes.
My doa is Ya Allah, kau ampunkanlah dosaku, suamiku, anakku, kedua orang tua dan mertuaku dan seluruh ahli keluarga ku, Kau bukakanlah hati kami ke jalan yang Engkau redhai, Kau lindungilah kami dari segala keburukan dunia dan akhirat serta murahkanlah rezeki kami, Amin, Yarbbalalamin.